Prednedávnom sme absolvovali cestu do Tanzánie, v rámci ktorej sme navštívili aj náš projekt s názvom Podpora samostatne zárobkovej činnosti v poľnohospodárste cez budovanie praktických zručností. Projekt je zameraný na miestnych farmárov z krajov Iringa a Njombe, ktorých školíme v oblasti pestovania jabloní. Jablká sú v Tanzánii cennou plodinou, ktorej cena sa počas roka nemení a preto zabezpečujú farmárom udržateľný príjem.

Počas cesty sa podarilo navštíviť vyškolených farmárov v blízkosti mesta Makete, ktorí úspešne pestujú jablone a profitujú z predaja urodených jabĺk. V rámci projektu sa zatiaľ podarilo vyškoliť už 582 osôb. Témami každého školenia je sadenie stromov, správne viazanie koruny stromu, hnojenie, postrekovanie a ošetrovanie za použitia dostupných bio prostriedkov ako cesnak, čili papričky a mydlo. Školenia prebiehajú priamo v obciach farmárov, vďaka čomu majú k zručnostiam lepší prístup aj chudobní farmári a tiež ženy, ktoré by kvôli starostlivosti o deti a domácnosť nemohli na školenie cestovať. Vďaka školeniam priamo v obciach majú školitelia a terénni pracovníci lepšie vedomosti o špecifikách každej obce, a tak môžu školenia prispôsobiť na mieru pre každú skupinu farmárov. Organizovanie školení priamo v dedinách farmárov má tiež veľký význam z hľadiska prevencie voči šíreniu vírusu COVID-19. Vďaka tomu, že školenia prebiehajú v exteriéri a že sa farmári z rôznych obcí nespájajú do veľkých skupín, minimalizujeme riziko šírenia nákazy.

Na konci každého školenia sú farmárom poskytnuté sadenice jabloní. Zatiaľ bolo v sadoch farmárov vysadených spolu už 5893 stromov. Vďaka získaným zručnostiam farmári vedia, ako sa o stromy správne starať. V prípade akýchkoľvek otázok sú im k dispozícii terénni pracovníci, ktorí farmárov pravidelne navštevujú a poskytujú im potrebné poradenstvo. V čase úrody poskytujeme farmárom možnosť predať dopestované jablká, ktoré posúvame ďalej na trh konečným odberateľom. Farmári majú vďaka tomu zaistený trh pre svoje jablká a garantovaný udržateľný príjem. Zatiaľ sme od farmárov odkúpili 1 tonu jabĺk. Spolupracujeme najmä so zelovocmi v Dodome a Arushi a tiež s firmou, ktorá sa venuje sušeniu jabĺk. Vďaka sušeniu posúvame na trh nový chutný produkt, čo zvyšuje dopyt po jablkách našich farmárov.

V rámci monitorovacej cesty sme navštívili tiež centrum projektového partnera TamuTamu Tanzania, kde je aktuálne pripravných 6000 sadeníc, ktoré budú farmárom distribuované v nadchádzajúcom období dažďov. Ďalších 20 000 podpníkov, po ktorých je dopyt, sa snaží projektový partner získať z Holandska. Na ich import aktuálne vybavuje všetky potrebné povolenia.

Z projektu sa veľmi tešíme. Meniť životy chudobných farmárov k lepšiemu s nami môžete aj vy. Informácie o možnosti podpory nájdete TU.