(ANS, 27.4.2021)

Situácia s Covid-19 v Indii nevykazuje žiadne známky ústupu a už piaty deň je v krajine za 24 hodín viac ako 300 tisíc nových prípadov. Za posledné dni je zatiaľ v Indii zistených viac ako 17 000 000 prípadov a okolo 198 000 úmrtí.

V tejto ťažkej situácii podáva pomocnú ruku aj BREADS (Bangalore Rural Educational and Development Society), rozvojová organizácia saleziánskej provincie Banglore, India. Mnoho ľudí a rodín, ktorí boli pozitívne testovaní na Covid-19, nemôžu vychádzať z domu a nemajú možnosť nakúpiť si a pripraviť výživné jedlá. BREADS v spolupráci s CORONA CARE Bengaluru pomáhajú pri riešení tejto potreby a bezplatne dodávajú varené jedlá (obedy a večere). Cena stravy pre rodinu s tromi osobami je 300 INR= 3,34 eur za deň. Služba je k dispozícii 14 dní, aby im pomohli vrátiť sa do normálneho života. Saleziáni týmto spôsobom pomohli už viac než 7 miliónom ľudí v núdzi, najmä ľuďom bez domova a iným marginalizovaným skupinám.

Napríklad v štáte Kérala (SAVIO o.z. tu realizovalo Tehličku 2019 na pomoc ľuďom zasiahnutých potopami) sa do pomoci zapojilo 40 saleziánskych domov a pomohlo tak viac ako 240 tisíc ľuďom. V saleziánskych centrách vyrobili viac ako 13 000 ochranných rúšok, ktoré rozdávajú napríklad v nemocniciach. Saleziáni poskytujú pomoc aj cez distribúciu potravinových a hygienických balíčkov. Je jasné, že aktuálna situácia má negatívny dopad aj na školskú dochádzku, keďže všetky školy v Indii sú zatvorené. V niektorých regiónoch saleziáni poskytujú pomoc vo vzdelávacích aktivitách, napríklad cez školské balíčky a tiež formou online cez rôzne hry a kvízy zamerané na zdravie. Spolu s dobrovoľníkmi poskytujú duchovnú podporu, online a telefonické konzultácie a lekárske poradenstvo.

Salezián George Menamparampil, ktorý je aktuálne koordinátor projektu „Don Bosco Solidarita- Covid19“, hovorí o nedostatkoch v krajine ako nemocničné lôžka, pľúcne ventilácie, kyslík, spaľovacie pece a iné. Saleziáni sa aktívne zapájajú aj do vakcinačnej kampane v rámci svojich farností.

Potreba testovacích balíkov, vakcín a liekov je najmä na vidieku. Množstvo ľudí na dedinách má symptómy avšak nemajú možnosť sa otestovať a nemajú prístup ani k základnej lekárskej starostlivosti. Vo výsledku je veľmi pravdepodobné, že infekcie a úmrtia súvisiace s koronavírusom sú stále vyššie ako uvádzajú oficiálne čísla.