Šesť mesiacov po vypuknutí konfliktu v etiópskom regióne Tigraj je humanitárna pomoc stále potrebná. Plán pomoci sa zameriava na 5,2 milióna ľudí (cca 91% populácie Tigraja), vrátane odhadovaných 2 miliónov vysídlených ľudí. Najnovšie informácie hovoria o vysokom rozsahu ľudí, ktorí utiekli do miest, kde hľadajú pomoc a prístup k základným potravinám, vode a hygienickým pomôckam. Avšak prístup humanitárnej pomoci do vidieckych oblastí je stále obmedzený, z dôvodu odoprenia presunu nákladov a konfiškácia humanitárnych vozidiel a dodávok. Vojenské kontrolné stanoviská agresívne prehľadávajú humanitárne vozidlá a pravidelne požadujú povolenie a súhlas miestnych orgánov. Medzitým boli v celom regióne pozorované sporadické boje a posilnenie vojska na oboch stranách konfliktu. Boje utíchli v oblastiach pozdĺž eritrejskej hranice, naďalej sa však vyskytujú obvinenia z porušovania ľudských práv, odmietnutia prístupu k pomoci a núteného vysídľovania.

Aktuálne informácie nám poskytol aj zamestnanec talianskej organizácie VIS, ktorý sa aktuálne nachádza v meste Mekele.

„Situácia v regióne je skutočne zlá a vidíme, že situácia sa vôbec nezlepšuje. Aj keby sa konflikt skončil hneď teraz, budú potrebné roky na vybudovanie toho, čo tu už bolo… Ľudia majú obrovské ťažkosti. 80% postihnutých ľudí je mimo dosah humanitárnych organizácii a pomoci. Niektoré oblasti sú 2-3 týždne úplne odrezané, nefunguje komunikácia a nemáme od nich žiadne správy. Nie je možné cestovať a zásobovať, letecké spojenie funguje iba s mestom Mekele. Ostatné mestá ako Adwa a Aksum sú väčšinu času neprístupné a cestovať tam je veľkým rizikom.

Postupne sa začína budovať utečenecký tábor, keďže aktuálne sú desaťtisíce utečencov umiestnené v školách, v hostiteľských komunitách alebo na otvorených priestranstvách. Stratili svoje domy a týždne museli kráčať peši len s tými najnevyhnutejšími vecami, kým našli bezpečné miesto. Najvyššia koncentrácia vysídlených osôb, okolo 500 000 ľudí, je v meste Shire. Avšak stále nepoznáme celkovú situáciu. A netreba zabudnúť, že to všetko je pri plnej prítomnosti ochorenia COVID-19, ktorý situáciu iba viac komplikuje.“

Saleziáni v spolupráci s talianskou organizáciou VIS stále pokračujú v poskytovaní pomoci v regióne Tigraj. Ich aktivity môžete podporiť cez našu stránku. Za vašu finančnú pomoc vám ďakujeme!

Reportáž o spoločnej iniciatíve Spolu pre Etiópiu si môžete pozrieť v relácii Orientácie na RTVS.