Pozývame vás prežiť advent v solidarite s chudobnými cez darovanie obživy. Podľa údajov FAO trpelo minulý rok hladom 702-828 miliónov ľudí našej planéty. V Afrike čelí potravinovej neistote takmer 60% populácie. Druhým darom v našej adventnej zbierke ŠTYRI DARY je preto poľnohospodárstvo.

Rozvoj poľnohospodárstva je nevyhnutný na to, aby sa svetu podarilo ukončiť extrémnu chudobu a nakŕmiť 9,7 miliárd ľudí, čo je očakávaný počet svetovej populácie v roku 2050. Poľnohospodárstvo zvyšuje príjmy chudobných ľudí 2-4 krát rýchlejšie a efektívnejšie než iné sektory. Kým v celosvetovom meradle predstavuje poľnohospodárstvo 4% HDP, v prípade najmenej rozvinutých krajín sveta sa sektor podpisuje až pod 25% HDP.

Výnimkou nie je ani Tanzánia, kde 70% populácie žije vo vidieckych oblastiach. Ako v prípade iných afrických krajín, aj tu sú farmári vystavení extrémnym prejavom počasia – suchu, záplavám, ale aj nepredvídateľnosti zrážok. Životy chudobných farmárov v Tanzánii sa snažíme zlepšovať od roku 2020, a to cez pestovanie jabloní. Jablone si vyžadujú nízku vstupnú investíciu a jablká si držia vysokú cenu počas celého roka. Za dva roky sme pomohli vysadiť viac ako 36 000 jabloní a vyškoliť 1290 farmárov v pestovaní jabloní. Teraz chceme podporiť odberateľský reťazec – zabezpečiť, aby sa jablká dopestované farmármi dostali na trhoviská, do supermarketov a turistických lokalít. Za vaše príspevky kúpime chladiacu komoru, v ktorej sa budú jablká triediť a skladovať, kým sa dostanú na pulty predajní. Farmárom tak zabezpečíme príjem, ktorý ich môže vytrhnúť z chudoby. Podporte ich s nami. Za každý dar srdečne ĎAKUJEME.