(ANS, 8.9.2021)

Viac ako 1,2 milióna mladistvých vo svete je vo väzniciach, policajných staniciach a záchytných centrách zbavených slobody. Väčšina z nich je tam za priestupky ako je spánok na ulici. Nedostáva sa im právnej pomoci, často nikto nevie, že tam sú, a čo je ešte horšie, zdieľajú cely s dospelými obvinenými z násilných zločinov alebo zo sexuálnych útokov. Považujú ich za zločincov, keď potrebujú sociálnu podporu a pomoc. Stovky detí žijú vo väzniciach obklopených dospelými. Prezumpcia viny ich odsudzuje do pekla, kde ich potreby a oni samotní sú neviditeľní. Mnohí z nich zomierajú bez nádeje alebo prestanú jesť, aby prestali trpieť.

Dokumentárny film „Libertad“, ktorý režíroval Raúl de la Fuente nám predstavuje podobné príbehy mladistvých z väznice Pademba vo Freetowne, Sierra Leone. Diváci „vstúpia“ do pekla tejto väznice a spoznajú každodenný život niektorých mladých ľudí, ktorí sú tam uväznení. Film je podporený saleziánskou misijnou kanceláriou v Madride a spolu s premiérou dokumentu spustili kampaň „Inocencia entre rejas“ – Nevinnosť za mrežami.

V mnohých krajinách Afriky, Ameriky a Ázie saleziáni sprevádzajú týchto mladistvých a starajú sa o nich: ponúkajú im právnu a zdravotnú pomoc, jedlo, duchovné sprevádzanie a vzdelávanie s ohľadom na ich opätovné začlenenie do spoločnosti po prepustení z väzenia. Väznica Pademba, najväčšia väznica v hlavnom meste Sierra Leone, je len jedným z príkladov práce, ktorú saleziáni vykonávajú pre mladistvých v iných väzniciach na celom svete.

Dokument si môžete pozrieť v pôvodnom španielskom jazyku s anglickými titulkami.