(ANS, 5.7.2021)

Posledné tri týždne boli v Ugande náročné. Miera infekcie Coivd-19 sa zvyšuje. Odborníci zastrešujúci orgán Uganda Medical Association (UMA) uviedli, že 80% ľudí infikovaných ochorením COVID-19 nevie, že sú infikovaní. Súkromné ​​aj verejné nemocnice sú preplnené. Účet za zdravotnú starostlivosť pre chorých pacientov zostáva neprimeraný, pričom niektoré súkromné ​​nemocnice si pýtajú až 5 miliónov ugandských šilingov za deň (okolo 1 500 USD). Preto väčšina infikovaných pacientov zostáva doma a lieči sa citrónovou šťavou zmiešanou so zázvorom. Títo pacienti sa tiež naparujú nad bylinkami a listami eukalyptu.

Pohyb je obmedzený, bol vyhlásený lockdown a ľudia nemôžu pracovať, čo znamená, že nemajú peniaze ani jedlo. Saleziáni don Bosca sa aj formou potravinovej pomoci snažia v týchto ťažkých časoch pomáhať ľuďom. Nakúpili 3 tony fazule a 3 tony kukuričnej múky, ktoré patria medzi najviac potrebné potraviny spolu s olejom na varenie.

„Vytvorili sme skupinu na whatsapp, kde zdieľame informácie o tejto aktivite. Ľudia dobrej vôle dávajú štedro to málo, čo majú, a tí, ktorí nedávajú, podieľajú sa na distribúcii potravín núdznym. My sme do každej rodiny ponúkli 2kg fazule a 2kg kukuričnej múky,“ hovorí salezián Elie Nyandwi, direktor Don Bosco Namugongo.

Najviac ohrozené sú deti a ich rodičia z chudobných pomerov, ktorí bežne kupujú jedlo z denných zárobkov. Saleziáni tiež ľuďom poskytli banány a zeleninu z vlastnej farmy. Vďaka dobrovoľníkom na motorkách mohli rozniesť potrebné jedlo rodinám.