Príbeh Bosco Boys je o domove, škole, cirkvi a ihrisku pre zachránené deti z ulíc hlavného meste Kene – Nairobi. Prechádzajú  tu rehabilitačným procesom, ktorý ich premieňa, aby sa mohli znovu zaradiť naspäť do normálneho života a začať chodiť do základnej školy, či na technické učilište. Silné svedectvo na YouTube kanáli Bosco Boys prináša riaditeľ programu Chege Erastus, SDB. Chodí na záchranné misie priamo do ulíc a navštevuje rodiny detí, ktoré je niekedy náročné vypátrať. Pozývame vás pozrieť si video, kde rozpráva o život v centre. Pod videom sa nachádza aj slovenský preklad.

Prekl. Martin Miadok

Vitajte v BoscoBoys (Boscovi chlapci).

Moje meno je otec Chege Erastus a som katolíckym kňazom u Saleziánov Don Bosca. Momentálne som riaditeľom v domove BoscoBoys, projektu, ktorého cieľom je starať sa o deti v núdzi, ktorými sú deti z ulice. V BoscoBoys náš život začína na uliciach, kde zachraňujeme chlapcov, ktorí boli na ulici. Poskytneme im domov, vzdelanie a integráciu do spoločnosti a ich rodín.

Deti začíname kontaktovať na uliciach, zameriavame sa hlavne na deti vo veku od 8 do 17 rokov. Pri zachraňovaní chlapcov z ulice za nimi prídeme na ulicu. Začíname ich oslovovať a snažíme sa s nimi skamarátiť, prichádzame za nimi aby sme ich spoznali, rozprávame sa s nimi, či by chceli alebo nechceli pridať sa k nám, lebo zoberieme len takých, ktorí chcú.

A v našom centre v Ingara oblasti v Kariwa slume ich zhromaždíme v dni záchrany či v dňoch predtým. Rozprávame sa s nimi o tom, čo máme robiť my a potom pozveme tých, ktorí sa k nám chcú pripojiť. Prakticky prijmeme tých ochotných, ktorí by chceli študovať, tých, ktorí by boli ochotní zmeniť svoje správanie. Lebo ulica niektorých doviedla k rôznym správaniam, niektorých doviedla k drogám, niektorých zas k správaniu, ktoré nie je akceptovateľné v spoločnosti. A tak, aby sa odučili takému správaniu a návykom, musia byť na to odhodlaní, pretože keď ich prijmeme do našej rehabilitácie, tak nepoužívame lieky ani nijaké donucovacie prostriedky. Spoliehame na ich odhodlanie.

Potom ako sa k nám rozhodnú pridať, privedieme ich z ulice do nášho centra, kde ich rehabilitujeme. To je na Granatovej ulici vedla Karen nemocnice, tam máme centrum BoscoBoys Langata, kde sa začína ich prvá fáza rehabilitácie z ulice. Tu sa musia chlapci rozhodnúť či ostať. Ide o fázu, v ktorej im poskytujeme základné potreby, ako jedlo, oblečenie, útočisko a tiež zdravotnú starostlivosť.

Taktiež hľadáme odkiaľ pochádzajú. Pýtame sa ich na to a my im odpovediam dôverujeme, aj keď sa často stáva, že veľakrát nám na začiatku povedia falošné mená. Mená, ktoré vôbec neexistujú alebo ich používali len preto, aby prežili na ulici. Čím viac sa s nimi skamarátime, tým viac nám dôverujú a sú k nám otvorenejší. Keď nám začnú dôverovať, povedia nám pravdivé údaje, ich pravé mena, odkiaľ pochádzajú, ba dokonca aj telefónne čísla, na ktorých ich môžeme kontaktovať. A to je niečo, od čoho sa môžeme odraziť.

Rozprávame sa s nimi, pričom zisťujeme odkiaľ pochádzajú. Tiež čakáme na ich reakciu, či to chcú alebo nechcú. Možno situácia doma nebola dobrá, niektorí dokonca povedia, že sa nechcú dostať späť domov, alebo to zataja a povedia, že ani nepoznajú pôvodný domov. Po čase, asi za mesiac, nám povedia odkiaľ pochádzajú. A potom sa tam vydá sociálny pracovník, alebo aj náš pracovník. Ja som sa tiež viackrát vydal, aby som zistil odkiaľ chlapec pochádza. Deti pochádzajú zo všetkých častí Kene, tieto dni hlavne zo západu, napríklad z Kisumu. Takže ideme, spoznáme rodinu, a tiež zbierame údaje, dokumenty a iné informácie, ktoré sa týkajú chlapca. To nám pomáha mať potrebné údaje. Tento proces nekonáme sami, ale sme stále v kontakte s ministerstvom cez detského ambasádora a s políciu, a tí nám pomáhajú vo všetkých záležitostiach, hlavne v tých právnych. Potom, čo získame potrebné informácie, je ďalej v procese doriešenie právnych a sociálnych záležitostí. Ísť domov nie je pre nich vždy príjemná záležitosť, niekedy je to pre nich zázračná skúsenosť ísť domov a v iných situáciách sme zas objavili rodiny, ktoré ich nechcú ani prijať. Ale my sa hlavne pozeráme na to, čo by bolo pre dieťa príjemné. Ak chce ostať doma, tak mu pomôžeme integrovať sa tam. Ak povie, že chce ostať s nami a vzdelávať sa, tak mu dáme čas, no ostávame v kontakte a začíname komunikovať s rodičmi, príbuznými, či zákonnými zástupcami.

Sprevádzame chlapcov pri ich transformácii. Naše motto je „byť tu pre transformáciu“ (zmenu). Nejde len o transformáciu po vzdelávacej stránke, ale poskytujeme tiež spirituálnu formáciu. Poskytujeme im domov, kde sa chlapci cítia milovaní, je o nich postarané, a tiež prijímajú duchovnú potravu. Máme tu kostol, kam chodievajú každé ráno na omšu a modlia sa. Nekonvertujeme ich, ale ich zoznamujeme s modlitbou a duchovným životom.

Poskytujeme im aj ihrisko, to je kľúčové pre nás, pretože chlapci sú veľmi živí a potrebujú do niečoho vložiť energiu. Ihrisko je tiež miestom interakcie, kde môže byť človek sám sebou. Počas času na ihrisku ich tiež môžeme naučiť disciplíne, pretože ak niekto miluje futbal, tak  musí byť disciplinovaný a hrať podľa pravidiel, aby si vedel hru užiť. Takže ich zoznámime s rôznymi športovými aktivitami, ktoré im pomáhajú interagovať spolu, s personálom a so všetkými dohromady, takže sa BoscoBoys stáva ich domovom, a zároveň i duchovným domovom.

Ďalej ich zoznamujeme či znovu-zoznamujeme so školou. Mnohí chlapci z ulice predtým navštevovali školu, aspoň na nejaký čas, no potom prestali. Takže im dávame možnosť pokračovať vo vzdelávaní, zisťujeme koľko toho vedia a čo nevedia. Toto je vzdelávacia časť.

Celý rehabilitačný pobyt chlapca trvá od troch mesiacov do troch rokov. Tri roky to nemusí trvať, niekedy stačia 3 mesiace či 6, prípadne 1 či 2 roky. Hľadíme na možnosti, rast a vyspelosť chlapca. Ak chlapec pokročí, tak sa môže posunúť do ďalšieho centra. Je ním škola, ktorá sa nachádza v Kuwinde, kde sa dieťa presunie. Presunie sa do takej triedy, aká mu vyhovuje. Tí čo sú nad 15 rokov sa presunú do tried s technickým zameraním, pretože do iných tried sa väčšinou zaradiť už nevedia. Možno už príliš vyrástli, alebo nevedia spracovať učivo v triede, a teda im ponúkneme technické vzdelanie ako tesárstvo, zváračstvo a iné. Tiež majú možnosť sa učiť elektrike a mechanike. Po šiestich mesiacoch alebo roku sa môžu rozhodnúť, ktorý smer si vyberú. V škole ale rehabilitačný proces nekončí. Netrvá len tri mesiace, je to celoživotný proces. Zamestnanci v škole to vedia, takže ním sprevádzajú deti, pomáhajú deťom dohnať zameškané. Nie je to ľahká vec, lebo deti sa často necítia dobre, niekedy by sa radi vzdali, hlavne keď nemajú ľahké obdobie v škole. Ale s pomocou ich okolia to zvládajú.

Keďže deťom rozumieme, pomáhame im sa vyrovnať s vecami, meniť sa a rásť. Rodina je tiež prítomná, takže keď sú deti v škole a prídu prázdniny, tak sú povzbudené aby ich strávili doma. Aj keď to môže byť akokoľvek náročné, povzbudzujeme rodičov aby si deti vyzdvihli, pretože úplná premena dieťaťa nemôže byť dosiahnutá len s našou pomocou, rodina musí byť zainteresovaná. Nakoniec rodina je tá, ktorá získa dieťa späť domov.

V našej škole im poskytujeme vzdelanie od prípravného ročníka až po ôsmu triedu. Ideme podľa normálnych, ministerstvom daných, školských osnov. Snažíme sa koľko to ide, aj keď veľa zameškali a stratili, aby sme im dali viac možností sa viac naučiť, dohnať veci a aby si verili, že to zvládnu. Kľúč k premene je keď chlapec verí, že môže niečo dokázať. To sa stáva kľúčom, pretože si verí a rastie.

Máme chlapcov, ktorí tu skončili základnú školu. Dostanú možnosť ísť na strednú alebo technickú školu a tým ukončiť svoj program v našom centre. A tí, ktorým sa to podarí, tiež pokračujú na vysoké školy. Keď sú na iných školách, tak ich podporujú už rodičia a už neostávajú u nás. S výnimkou veľmi-veľmi mála prípadov, ktoré sledujeme naďalej. Nemáme problém, keď má dieťa u nás ostať po celý život.

Máme tiež chlapcov a dievčatá navštevujúce našu základnú školu z okolitých slumov a komunity okolo nás. Toto pomáha našim deťom integrovať sa, aby si nemysleli, že sú príliš iné. Interagujú s bežnými deťmi. Aj v škole sa tak učia pochopiť normálnemu životu. Tento rok máme na základnej škole 250 detí, no kapacitu máme až pre 360 detí. Máme aj internátnu aj dennú školu. Denná je pre deti z okolia, chlapcom z ulice je umožnené bývať na internáte. V tomto programe im ponúkame takéto možnosti. Prichádzame s programami, ktoré im pomáhajú rásť, učiť sa a žiť naplno. Programy ponúkajú deťom bezpečnejšie prostredie ako to, odkiaľ prišli.

Počas programu tu v škole i v rehabilitačnom centre im prinášame aktivity, ktoré rozvíjajú ich talenty, napríklad športové aktivity, chodenie na krúžky ako spev, dramatický a hranie na hudobné nástroje. Dávame im možnosť zapojiť sa do dychového orchestra, hrať na gitare, keyboarde, ale tiež zapojiť sa do šou, tancovať, spievať. Užívajú si to. To im pomáha rásť, učiť sa novým zručnostiam a rozvíjať svoje talenty koľko je to len možné.

Z programu BoscoBoys benefitovalo už viac ako tritisíc chlapcov a dievčat. Veľa z nich dokončilo školu, veľa aj strednú a veľa aj vysoké školy, univerzity i technické školy. Dnes sú v rôznych kútoch krajiny, kde vykonávajú rôzne povolania. Máme veľa partnerov, priateľov a podporovateľov, ktorí nám pomáhajú v behu tohto projektu. Deti by si samé nevedeli dovoliť to, čo ponúkame, takže sa veľmi spoliehame na našich podporovateľov. Tiež sa snažíme vyrábať rôzne predmety, a tým pomáhať svojmu chodu. Produkujeme nábytok a textilné výrobky, ktoré môžeme predávať, a tým si zabezpečíme určitý profit. Tiež máme zeleninovú záhradku, kde sa aj deti zapájajú. Sami produkujeme čerstvé mlieko, vajcia pre deti, ale aj bravčové mäso. To pomáha doplniť zabezpečenie našich potrieb v centre. Hľadáme tiež možnosti ako zapojiť čo najviac chlapcov. Spoliehame sa hlavne na podporu, či už od ľudí z Kene alebo zo zahraničia, či už ľudia prispejú finančne, láskou, či nejakou činnosťou. Máme dobrovoľníkov, ktorí k nám prichádzajú, aby nám pomáhali s vyučovaním, staraním sa o deti. Dobrovoľníkov, ktorí prichádzajú na krátko alebo na dlhšie. Ľudia nám darúvajú rôzne veci, kilo múky, sáčok keksíkov, olej na varenie alebo drevo na kúrenie. Akákoľvek pomoc nám pomáha robiť to, čo robíme a byť tam, kde sme. Sme Bohu vďační za to, že sme sa dostali tak ďaleko a chceme pokračovať a budeme pokračovať, lebo chceme pomáhať tak veľa ako je to len možné.

Chceme meniť nielen chlapcov, ale i celú spoločnosť. Chceme aby sa každý chlapec a každé dievča cítilo prijaté, aby sa každé dieťa cítilo akceptované. Veľká vďaka a vitajte v BoscoBoys. Pridajte sa k pomoci týmto deťom, pridajte sa v zachraňovaniu životov, pridajte sa k záchrane chlapcov z ulice.