Zatiaľ čo v niektorých častiach svete dochádza k poklesu miery infekcie, na celom africkom kontinente pribúdajú varovania o rýchlo rastúcej novej vlne infekcií COVID-19 uprostred nedostatku vakcín. Mnoho afrických nemocníc a kliník ešte stále nie je pripravených zvládnuť obrovský nárast kriticky chorých pacientov. Podľa prieskumu, ktorý uskutočnila WHO v máji, sú základné zdravotnícke zariadenia a personál potrebný na liečbu kriticky chorých pacientov s COVID-19 v mnohých afrických krajinách nedostatočné.

Na tlačovej besede 24. júna 2021 riaditeľka Svetovej zdravotníckej organizácie pre Afriku, Matshidiso Moeti varovala, že „rýchlosť a rozsah tretej vlny Afriky sme doteraz nevideli.“ Moeti uviedla,že v 12-tich krajinách sa objavili znepokojujúce varianty koronavírusu, vrátane deviatich variantov vysoko nákazlivej delty. „Prípady COVID-19 sa zdvojnásobujú každé tri týždne. Za posledný týždeň bolo hlásených takmer 202 000 prípadov a kontinent sa blíži k prekročeniu svojho najhoršieho týždňa v tejto pandémii,“ dodala. Kombinácia faktorov vrátane slabého dodržiavania opatrení v oblasti verejného zdravia, zvýšenej sociálnej interakcie a pohybu, ako aj šírenia variantov, poháňa nový príliv.

Napríklad Uganda je od 18. júna v prísnom 42-dňovom lockdowne v reakcii na opätovné oživenie infekcií. Asi 45% zo 75 000 hlásených prípadov v Ugande sa vyskytlo len za posledné dva mesiace. Školy boli zatvorené a cestovanie je zakázané. Nočný zákaz vychádzania je zavedený od 19:00 do 5:30.

 

zdroje: WHO, Al-jazeera   foto: Brian Ongoro/AFP