(ANS, 14.4.2021)

Potopy po cyklóne Seroya vo Východnom Timore a Indonézii, spôsobili ľudské utpenie. Aktuálne informácie hovoria o vyše 200 obetiach a okolo 100 ľudí je stále nezvestných.

Len vo Východnom Timore sa odhaduje, že povodne vysídlili viac ako desaťtisíc ľudí a zničili tisíce domov. Hlavné mesto krajiny, Dili, bolo v posledných dňoch nazývané ko „jama blata “. Medzi postihnutými a poškodenými oblasťami sú aj dve izolačné zariadenia pre osoby postihnuté Covid-19 a národná nemocnica „Guido Valadares“, čo tiež vyvoláva obavy z možných následkov v boji proti Covid-19.

Aj napriek zložitej situácii, saleziáni provincie Východného Timoru (TLS) „Svätého Callisto Caravária“, robia všetko, čo je v ich silách a dávajú sa do služieb najpotrebnejším. Salezián Manuel Pinto hovorí:

„Okrem COVID-19 nás v celej krajine na Veľkonočnú nedeľu prekvapilo silný dažď a silný vietor, po ktorých nasledovali zosuvy pôdy a všade povodne. Rieky zničili mosty, tisíce chudobných rodín prišli o prístrešky a zomrelo mnoho ľudí, vrátane jedného z našich študentov Alcina Kefiho. Hlavné mesto Dili a niektoré ďalšie okresy sa ocitli pod vodou. Mnoho ľudí je bez čistej vody, bez jedla, bez domova a mnoho ďalších sa nemá kde schovať. Našťastie ľudia žijúci v blízkosti náboženských spoločenstiev boli schopní nájsť si miesta a získať humanitárnu pomoc.

Komunita dona Bosca Comoro- školiace stredisko, prijalo viac ako 3 000 ľudí, našich farníkov. V pohotovosti boli aj naši študenti a ďalších 40 novicov, ktorí pomáhali a distribuovali veci.

Dobrý Pán nám neustále posiela jedlo, vodu, oblečenie a mnoho ďalších základných vecí prostredníctvom toľkých veľkorysých ľudí, mimovládnych organizácií a saleziánskej rodiny. Nech Boh lásky odplatí ich láskavosť. Modlime sa za všetkých vysídlencov vo Východnom Timore a vo všetkých častiach sveta. Nech ich Zmŕtvychvstalý Pán žehná všetkým. Aleluja.“